Isolatie houtskeletwand & houtvezelplaten

Het plaatsen van de isolatie en de houtvezelplaten wordt uitgevoerd volgens de voorschriften van de EPB-studie, de fabrikant, het lastenboek en de uitvoeringsplannen van de architect.

  • Thermisch aspect - De isolatie tussen de I-liggers draagt bij tot het beperken van het warmtetransport doorheen de buitenmuur. 
  • Waterdicht aspect - De houtvezelplaten zorgen voor de wind- en waterdichtheid van de houtskeletwand. Daarnaast zijn deze houtvezelplaten dampopen, zodanig de houtskeletwand kan drogen naar buiten toe.

Aannemer ruwbouwwerken.

  • De houtvezelplaten moeten dampopen zijn. Deze houtvezelplaten, aan de buitenzijde van de houtskeletwand, moeten meer dampopen zijn dan de OSB-platen aan de binnenzijde. Voor meer informatie over de luchtdichtheid en houtskeletbouw wordt verwezen naar het WTCB-contact nr. 33 en naar de technische voorlichting van het WTCB: TV 250 - Luchtdichtheid van gebouwen (2015).
  • Daarnaast moeten de houtvezelplaten waterdicht en winddicht zijn. Voor meer informatie over de vochtbeheersting in houtskeletwand wordt verwezen naar het WTCB-contact nr. 37.

Aan de buitenzijde van de houtskeletwand kunnen ook OSB-platen geplaatst worden. Om een goede vochthuishouding van de houtskeletwand te bekomen, moet in dit geval aan de binnenzijde van de houtskeletwand een intelligent dampscherm geplaatst worden in plaats van de OSB-platen.