Het project

Een woning is maar zo energiezuinig als zijn zwakste schakels, de bouwknopen. Aangezien bouwknopen de plaatsen zijn waar verschillende constructieonderdelen samenkomen, zijn ze complex op vlak van ontwerp en uitvoering. Een zorgvuldige uitvoering resulteert in minder energieverlies, een laag energieverbruik en een geringe uitstoot van broeikasgassen. Om de uitvoerder op de werf een helder inzicht te verschaffen in de complexiteit van de bouwknopen hebben wij de bouwknopen stap na stap opgebouwd. Met behulp van 3-dimensionale animaties brengen we de bouwknopen tot leven.  Aangevuld met praktische tips ontstaat een handige webapplicatie, een nuttig werkinstrument voor de complete bouwwereld.
 
Deze webapplicatie is het resultaat van het IWT-TETRA project ‘Uitvoeringsleidraad voor EPB-aanvaarde bouwknopen’. Tijdens dit project is samengewerkt met tal van kleine en grote bouwondernemingen en non-profit organisaties. Deze worden onderaan in de footer weergegeven. De theoretische en praktische correctheid van de bouwknopen werden door de onderzoekskern DUBiT samen met deze ondernemingen en organisaties onderzocht.
 
De webapplicatie is enerzijds een meerwaarde voor de professionele bouwwereld omwille van de heldere communicatie omtrent bouwknopen. Aan de hand van dit handig werkinstrument worden minder fouten gemaakt en kan er sneller worden gewerkt wat resulteert in een financieel voordeel. Aanvullend krijgen de uitvoerders inzicht in energiezuinig bouwen. Anderzijds omvat dit initiatief een meerwaarde voor de studenten van secundaire scholen, hogescholen en andere opleidingen zoals VDAB, Syntra, …. Aan de hand van dit hedendaags lesmateriaal worden de uitvoerders van de toekomst gevormd.
 
De webapplicatie is vrij beschikbaar voor iedereen en wordt jaarlijks permanent geüpdatet in functie van nieuwe evoluties. Dus geen eenmalig initiatief! Op deze manier overschrijdt het project niet enkel het lokale karakter maar ook het tijdelijke karakter van sommige andere projecten. Op zoek naar meer informatie? Contacteer ons hieronder.

Contacteer ons

Wie zijn we?

Projectleider: Filip Van Langenhove
  • Architect
  • Label energiebewust architect (NAV)
  • Onderzoeker DUBiT
  • Lector PBa Bouw & Graduaat Werforganisatie Odisee
 
Projectuitvoerder: Stijn Van der Meersch
  • Industrieel ingenieur bouwkunde 
  • Diploma Specifieke Lerarenopleiding 
  • Onderzoeker DUBiT
  • Lector PBa Bouw Odisee
 
Onderzoekskern DUBiT – DUurzaam Bouwen doe je in Team
Odisee co-hogeschool
Campus Aalst
Kwalestraat 154
9320 Aalst
België
053 72 71 70